روانشناسی رنگ

روانشناسی رنگ

 روانشناسی رنگ چیست ؟

آیا در اتاقی که از رنگ‌های گرم مانند قرمز،نارنجی و… استفاده‌شده است احساس اضطراب می‌کنید؟ آیا رنگ‌های سرد باعث آرامش شما می‌شوند؟

زمان زیادی است که هنرمندان و طراحان داخلی بر این اعتقادند که رنگ می‌تواند بر خلق‌وخو، عواطف و احساسات ما تأثیر بگذارد. معمولاً رنگ‌ها باعث شادی افراد می‌شوند و حس خوبی را به انسان منتقل می‌کنند. روانشناسان بر این باورند که رنگ موردعلاقه و دلخواه افراد می‌تواند گویای خصوصیات اخلاقی آن‌ها باشد. رنگ یک ابزار ارتباطی قدرتمند است که برای نشان دادن عمل، تأثیر بر خلق‌وخو و حتی واکنش‌های فیزیولوژیکی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

رنگ نقش بسیار مهمی در زندگی ما دارد.  فکر کنید ما قادر به دیدن اجسام رنگی نبودیم و محدوده دیدمان سفید و سیاه بود. اگر اینگونه بود زندگی واقعاً خسته‌کننده می‌شد. درواقع رنگ‌ها به ما به‌عنوان نعمت و موهبت بزرگی اعطاشده‌اند.

در سال 1666، نیوتن، دانشمند انگلیسی کشف کرد که وقتی نور سفید از منشور عبور می‌کند به تمام‌ رنگ‌های قابل‌مشاهده جدا می‌شود.آزمایش‌های بیشتر نشان داد که نور می‌تواند برای ایجاد رنگ‌های بیشتر ترکیب شود.

 به‌عنوان‌مثال: نور قرمز ترکیب نور زرد و نارنجی است، نور صورتی ترکیب نور بنفش و سفید است.

به‌عنوان‌مثال بعضی از رنگ‌ها احساسات خاصی را در ذهن بیننده ایجاد می‌کند و در بعضی موارد حتی در رفتار او مؤثر است.

درباره رنگ ها
روانشناسی رنگ

طیف رنگی سرد و گرم:

دسته‌بندی رنگ‌ها به 2 صورت است: رنگ‌های سرد و گرم.

در کل رنگ‌های گرم احساساتی ازقبیل احساس گرما و راحتی گرفته تا احساس خشم و خصومت را برانگیخته می‌کنند. که طیف رنگی شامل رنگ‌های موجود در ناحیه قرمز است مانند نارنجی،زرد و… است.  عنصر نمادین همه‌ی این رنگ‌ها آتش است و این به این معنا است که تمام‌رنگ‌های آتش رنگ‌های گرم هستند.

 رنگ‌های موجود در طیف آبی‌ رنگ‌های سرد هستند که باعث احساس آرامش می‌شوند همچنین می‌توانند احساس غم یا بی‌تفاوتی را به ارمغان بیاورند. مانند آبی،سبز،بنفش و… .

اثرات روان‌شناختی رنگ‌ها بر شخصیت و محیط

سیاه: رنگ سیاه با قدرت همراه است، نشانه‌ی قاطعیت است و رنگ ناامیدی نیست علاقه‌مندان به این رنگ به شخصیت اطرافیان خود احترام می‌گذارند، علاقه‌مند به کمک کردن هستند و از کمک کردن بیمی ندارند و خود را به دیگران تحمیل نمی‌کنند.

سفید: اغلب برای انتقال حس پاکی و تمیزی استفاده می‌شود، مظهر معصومیت است، نشان‌دهنده‌ی خلوص .افراد علاقه‌مند به رنگ سفید شنونده‌های خوبی هستند، نظرات دیگران از اهمیت خاصی برایشان برخوردار است و بهای زیادی به دوستی‌ها می‌دهند.

قرمز: گرم‌ترین و متناقض‌ترین رنگ‌ها است، نشان‌دهنده‌ی عشق و همچنین عصبانیت است افرادی که به این رنگ علاقه دارند افرادی پرشور و انرژی، همین‌طور پرخاشگر هستند.در تجارت تهاجمی عمل می‌کنند، کمی عجول و سرکش هستند همچنین ممکن است چند بار در عشق شکست بخورند.

صورتی: یک رنگ آرام‌بخش که با عشق، مهربانی و زنانگی همراه است  و با خصوصیاتی مثل نرمی، پرورش و شفقت مرتبط است. کسانی که به این رنگ علاقه‌مند هستند به‌طور طبیعی آرام هستند، فقط در مقابل افرادی که خودشان دوست دارند احساسات خود را بروز می‌دهند. به دلیل رفتار آرامی که دارند محبوب اطرافیان خود هستند.

بنفش : باعث احساسات، عواطف و ارتباطات متفاوت می‌شود. نماد سلطان و ثروت است این افراد بااراده و کله‌شق هستند و بیشتر به خودشان اهمیت می‌دهند.

سبز: وقتی به این رنگ فکر می‌کنید بیشتر مواقع چمن، درختان و… در ذهنتان می‌آید پس ارتباط عمیقی با طبیعت دارد. به‌عنوان یک رنگ طراوت توصیف می‌شود و نشانه‌ی شادی و سلامتی است.این افراد سخاوتمند هستند و ازلحاظ شخصیتی مثبت و کم‌تر دچار مشکلات شخصیتی می‌باشند.

آبی: رنگی است که بیشتر موردپسند آقایان است. رنگ آبی احساس آرامش را متبادر می‌کند. همچنین می‌تواند باعث کمبود اشتها، احساس ناراحتی و غم شود افرادی که به این رنگ علاقه‌مند هستند دارای شخصیتی آرام، وفادار، صادق هستند. همچنین میل به‌ تنهایی و پشتکار خوبی دارند.

زرد : به‌سرعت جلب‌توجه می‌کند منجر به خستگی بینایی می‌شود. انرژی‌زا است و احساس ناامیدی به افراد می‌دهد افرادی که علاقه به زرد دارند همیشه حرفی برای گفتن دارند، بسیار اجتماعی هستند به این دلیل افراد زیادی را مجذوب خود می‌کنند.

نارنجی : رنگ بسیار قوی و پرانرژی است. بسیار آشکار است به همین دلیل باعث می‌شود بلافاصله احساسات خود را بیان کنید این افراد متفکر و تحریک آمیز هستند دوستداران حیوانات می‌باشند و نمی‌توانند برای مدت طولانی عصبانی بمانند

قهوه‌ای : تمایل دارد مانند یک رنگ ثابت و خاکی دیده شود اما گاهی اوقات کسل‌کننده به نظر می‌رسد و به‌عنوان رنگ خنثی در طراحی مورداستفاده قرار می‌گیرد اغلب با اطمینان و امنیت همراه است ولی می‌تواند باعث ناراحتی هم بشود این افراد قابل‌اعتماد، مهربان و صبور هستند.شخص منطقی هستند و در عشق بدبین نیستند.

طوسی یا خاکستری: خاکستری نماد اعتماد و اطمینان، بی طرف بودن، عقل و هوش، آرامش، سازش، استقلال و رسمیت است. طوسی طیف های مختلفی ازرنگ ها را دارد که از جمله ی آن ها نقره ای، طوسی، خاکستری تیره و روشن و سربی است که طوسی نشانگر آرامش و صرفه جویی و خاکستری تیره نشانگر غم و اندوه و افسردگی است.

کرمی: رنگ کرم ترکیبی از رنگ های زرد و سفید است. کسانی که عاشق رنگ کرم هستند، به افکار و ایده های جدید و خلاق علاقه بسیاری دارند.آن ها نیاز به دلگگرمی برای شاد بودن و شاد زندگی کردن دارند.

زرشکی: رنگ زرشکی نماد موقعیت اجتماعی، خون شهیدان، قدرت، عشق و نجابت و پاکی می باشد.

یاسی: این رنگ نسبتا خنثی از ترکیب رنگ سفید و بنفش با میزان متفاوت ایجاد می شود. امروزه رنگ یاسی از رنگ های محبوب برای دکوراسیون منزل محسوب می شود این رنگ احساس آرامش را به ارمغان آورده و با لطافت خود به فضا ظرافت و زیبایی می بخشد.

طلایی: رنگ طلایی یکی از طیف های رنگ زرد است. افراد علاقه مند به طلایی عموما رهبران خوبی هستند و خرد و اندیشه خود را با دیگران به اشتراک می گذارند، در انتخاب شریک زندگی، سختگیرانه عمل می کنند، شنوندگان خوبی اند و نظرات دیگران را محترم می شمارند، اعتماد به نفس بالایی دارند، با هوش، موفق و بلند پروازند، همیشه به دنبال ثروت هستند، زندگی لوکس داشته و برای خرید هر چیز، بالاترین کیفیت را انتخاب می کنند بعبارتی عاشق زندگی تجملاتی هستند.

نقره ای: رنگ نقره ای یکی از رنگ های مثبت است که در طیف خاکستری، متالیک و طوسی می باشد. نقره ای رنگی سرد است که برای توصیف ماه نیز به کار می رود. رنگ نقره ای متالیک و براق یا سیلور یکی از پر کاربردترین و محبوب ترین رنگ ها در صنعت خودرو سازی محسوب می شود. در واقع این رنگ تقویت کننده حس برتر، خلاقیت، تفکر، آگاهی برتر و نبوغ در انسان می باشد. افرادی که رنگ نقره ای را دوست دارند عموما در موقع تصمیم گرفتن به جای احساسات از عقل و منطقشان کمک می گیرند و در نهایت تصمیمی منطقی می گیرند، همه اعتماد به نفس قوی دارند و خود را برتر از دیگران می بینند، به خودشان متکی هستند و در واقع می توان گفت درونگرا هستند. اگر مشکلی برایشان پیش بیاید به سراغ عقل خودشان رفته و سعی می کنند خودشان مشکلشان را حل کنند.

همچنین رنگ ها تاثیر چشمگیری در تبلیغات کسب و کار شما به عنوان مثال در طراحی بنر،طراحی چاپ و… دارند که در نهایت می توانند منجر به جذب مشتری شوند.

درباره روانشناسی رنگ
جذاب ترین رنگ ها

تاثیر رنگ در درمان :

چندین فرهنگ باستانی ازجمله چینی‌ها، مصری‌ها و… از رنگ‌ها برای بهبودی استفاده می‌کنند.

به‌عنوان‌مثال :

    • از رنگ قرمز برای گردش خون و تحریک ذهن استفاده می‌شود.
    • تصور می‌شود که رنگ زرد باعث تحریک اعصاب و تصفیه بدن می‌شود.
    • همچنین رنگ آبی به بهبود بیماری‌ها کمک می‌کند (تسکین می‌دهد) و درد را آرام می‌کند.
    • و از رنگ نارنجی برای تقویت ریه‌ها و افزایش سطح انرژی استفاده می‌شود.
رنگ در درمان
تاثیرات درمانی رنگ ها

البته مدیریت رنگ ها امری مهم می باشد که در تکنولوژی های مختلف کارایی چشم گیری دارد و در مقالات قبل به شرح این موضوع پرداخته ایم.

یک نظر در “روانشناسی رنگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما