مقدمه
یکی از زمینههای گیجکننده در طراحی گرافیک کامپیوتری، تفاوت بین حالتهای رنگی RGB و CMYK و همچنین تفاوت بین فرمتهای مختلف فایل است.
هنگام طراحی برای چاپ، مجموعه موضوعاتی وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند.
- طراحی
- نوع کاغذ
- بهترین شرکت چاپ برای این کار
- حالتهای رنگ
هنگام طراحی برای چاپ، تصور اینکه رنگهایی که در هنگام ایجاد طرح خود (کارت کسبوکار، آگهی، بنر و غیره) روی صفحهنمایش میبینید، به همان صورت چاپ خواهد شد، تصور نادرستی است.
اگر این اشتباه هنگام طراحی برای چاپ رخ دهد، به احتمالزیاد موجب نارضایتی مشتری خواهد شد، اما دقیقا مفهوم RGB و CMYK به چه معنا است و چه زمانی باید از این حالتهای مختلف رنگ استفاده کنید؟ و تفاوت CMYK و RGB چیست؟
حالت رنگ RGB چیست؟
RGB، مخفف قرمز، سبز و آبی است. حالت رنگ RGB از این رنگهای پایه استفاده میکند تا هر رنگ دیگری را که میتوانید بهصورت قرمز، سبز و آبی تصور کنید، رنگهای مشتقی هستند. اساسا این به این معنی است که حالت رنگ RGB با ترکیب (یا «اضافه کردن») مقادیر مختلف قرمز، سبز و آبی، رنگهای دیگر را ایجاد میکند.
اکثر دوربینها و اسکنرهای دیجیتال نیز از RGB استفاده میکنند. دلیل اینکه RGB، حالت رنگ استاندارد در اکثر کاربردها است، این است که گستردهترین طیف رنگ را فراهم میکند. با ترکیب رنگهای اصلی (قرمز، سبز و آبی) در مقادیر مختلف، میتوانید هر رنگی را که دوست دارید با دقت بسیار عالی به دست آورید. اکثر برنامههای ویرایش عکس (ازجمله فتوشاپ) از RGB بهعنوان استاندارد استفاده میکنند، به همین دلیل هنگام طراحی برای چاپ نیاز به توجه بیشتری دارند.
فهم و استفاده از مدل رنگ RGB
به بیان ساده، مدل رنگ RGB یک تکنولوژی برای مخلوط کردن نور قرمز (R)، سبز (G) و آبی (B) بهمنظور تولید رنگهای قابل تصور است. این تکنولوژی و فرآیند مخلوط کردن رنگ توسط تمام صفحههای کامپیوتر و دستگاههای الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور خلاصه، صفحه کامپیوتر شما، لپتاپ، تلفن همراه و بسیاری دیگر از دستگاههای الکترونیکی، معجزات کوچکی هستند که فقط با مخلوط کردن شدتهای مختلف نور قرمز، سبز و آبی میتوانند میلیونها رنگ را به نمایش بگذارند.
شما بهعنوان یک طراح، کنترل مستقیم روی این فرآیند دارید، زیرا میتوانید بهصورت دستی شدت RGB هر پیکسل را بهمنظور دریافت رنگ موردنظر تنظیم کنید.
RGB استانداردترین حالت رنگ
دلیل اینکه RGB استانداردترین حالت رنگ در اکثر برنامهها و همچنین وسایل است، وسعت انتخاب رنگ است. در RGB شما با ترکیب سه رنگ اصلی به هر رنگ دلخواهی که بخواهید میرسید. مهمتر از همهی اینها دقت بسیار بالای این حالت رنگی است.
همانطور که گفته شد رنگها در RGB با ترکیب میزانهای مختلف رنگهای اصلی ایجاد میشود و پیکسلهای صفحهنمایش با همین نسبتها روشن شده و رنگ را نمایش میدهند.
کجا باید از سیستم رنگبندی RGB استفاده کنیم؟
تمام طراحیهای دیجیتال ازجمله وبسایتها، اپلیکیشنهای موبایل، بنرهای تبلیغی و هر تصویری که برای محیط وب آماده میکنید باید با سیستم رنگبندی RGB طراحی شود.
حالت رنگ CMYK چیست؟
CMYK به جای استفاده از رنگهای افزودنی، به طور کامل متفاوت از RGB است، در واقع از رنگهای افتراقی یعنی یشمی Cyan، سرخابی Magenta، زرد Yellow و سیاه استفاده میکند. Key نام دیگری برای سیاه است. تفاوت اصلی این است؛ هنگامی که همه رنگهای حالت رنگی RGB (قرمز، سبز و آبی) را در مقادیر مختلف ترکیب میکنید، به رنگ سفید (یعنی، خالصترین ترکیب) میرسید. در رابطه با حالت رنگ CMYK، تمامرنگها افتراقی هستند و بنابراین، هرچه رنگهای بیشتری را با هم ترکیب کنید، رنگهای تیرهتری به دست میآورید.
برای مثال، اگر سرخابی و زرد را با هم ترکیب کنید (به طور دقیقتر رنگ زرد را از سرخابی کم کنید)، رنگ قرمز روشن خواهید داشت. اگر رنگ زرد و یشمی را از هم کم کنید، رنگ سبز را خواهید داشت. واضح است که این رویکرد کاملا متفاوت از RGB است، زیرا ترکیب رنگها اساسا برعکس است. بهعلاوه، CMYK به جای سه رنگ با چهار رنگ کار میکند.
دلیل این که فرایند CMYK موفق عمل میکند، این است که با افزودن رنگها، نور جذب یا حذف میشود تا رنگهای مختلف ایجاد شود. تنها زمانی که رنگ مشکی را اضافه میکنید، مقدار کل رنگ کاملا از تصویر حذف میشود.
اغلب این روزها CMYK استفاده نمیشود، زیرا بسیاری از چاپگرهای خانگی در واقع قادر به چاپ با استفاده از طیف کامل RGB هستند. بااینحال، CMYK هنوز هم توسط اکثر شرکتهای چاپ حرفهای مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین اگر شما به دنبال چاب چیزی به صورت حرفهای هستید، باید از این موضوع مطلع باشید.
دانش چاپ CMYK
اگر طراحی شما بر روی صفحهنمایش استفاده میشود، استفاده از RGB عالی است. اما اگر حتی احتمال کمی وجود دارد که کار هنری شما چاپ شود، باید فایلها را در فرمت فایل CMYK ایجاد کنید. برخلاف صفحهنمایش کامپیوتر، چاپگر نمیتواند برای رنگآمیزی روی کاغذ از نور استفاده کند، به همین دلیل است که باید از گزینههای بعدی بهتر مانند جوهر معمولی استفاده کنید. همه چاپگرهای حرفهای و رومیزی چهار رنگ جوهر مختلف را ترکیب میکنند- آبی متمایل به سبز (C)، قرمز متمایل به ارغوانی (M)، زرد (Y) و سیاه (K) که بهاختصار CMYK نوشته میشود.
میتوان با ترکیب کردن این چهار رنگ در مقادیر مختلف هزاران سایه و رنگ مختلف بر روی کاغذ تولید کرد.
کجا باید از سیستم رنگبندی CMYK استفاده کنیم؟
در اینجا به طور دقیق مفهوم “تفاوت CMYK و RGB چیست؟ “را متوجه میشوید:
هر فایلی که میخواهید چاپ کنید، از بنر تبلیغاتی گرفته تا یک برگه رنگی، کارت ویزیت، بروشور و … حتما باید با سیستم رنگبندی CMYK تولید شده باشند. عکسهایی که با سیستم RGB تهیه شدهاند در زمان چاپ، اختلاف رنگ واضحی با فایل اصلی دارند. پس سیستم رنگبندی CMYK تنها گزینهی موجود برای یک چاپ با کیفیت رنگی بالا است.